A Vanília
Vanília – A természet igazi kincse
1. A vanília története
A vanília eredete évszázadokra nyúlik vissza: az első írásos feljegyzések az azték birodalomból származnak, ahol a vaníliát – „tlilxochitl”-nek nevezték – szent növényként tartották számon. Kakaóitalokat ízesítettek vele, és a nemesség kiváltsága volt a fogyasztása.
A spanyol konkvisztádorok hozták Európába a 16. században, ahol hamar luxuscikké vált. A növény azonban csak Mexikóban hozott termést, hiszen kizárólag egy bizonyos méhfaj tudta beporozni. A mesterséges beporzás technikáját csak a 19. század közepén fedezték fel, így terjedhetett el a termesztése más trópusi régiókban is.
2. Származás és termesztési területek
Ma a világ legfontosabb vaníliatermesztő országai közé tartozik:
• Uganda – intenzív aroma, olajos rudak
• Madagaszkár – klasszikus Bourbon vanília
• Tanzánia – prémium minőség, stabil terméshozam
• Indonézia, Mexikó és Tahiti – különleges ízprofilokkal
A vanília különösen érzékeny növény, trópusi klímát, árnyékot és magas páratartalmat igényel. Termése – a zöld vaníliabab – csak kézi beporzás után fejlődik, és a betakarítás után még hosszú feldolgozási folyamaton megy keresztül, mire eléri a jól ismert, illatos, fekete rudacska formáját.
3. A vanília feldolgozása
A feldolgozás művészet, amit nem lehet siettetni. A zöld vaníliarudak 4–6 hónapos érlelési folyamaton mennek keresztül, mely során kifejlődnek az összetett aromák.
A fő lépések:
1. Leszedés – A vaníliát kézzel, egyenként szüretelik, amikor a hüvely kezd sárgulni.
2. Forrázás – A rudakat rövid ideig forró vízbe mártják, hogy meginduljon az érési folyamat.
3. Erjesztés és izzasztás – A rudakat napon melegítik, majd meleg takarókba csavarva izzasztják, hogy a vanillin kioldódjon.
4. Szárítás – Árnyékban, levegőn történik, hetekig tart.
5. Érlelés – A kész rudak zárt dobozokban tovább érnek, akár több hónapig.
6. Válogatás és csomagolás – Méret, szín, illat és nedvességtartalom alapján történik.
Ez a kézműves folyamat különbözteti meg az igazi vaníliát a mesterséges aromáktól. A Delicate Vaníliánál minden lépést gondosan felügyelünk – ugandai és tanzániai üzemünkben kizárólag kézzel dolgozunk, prémium végeredmény érdekében.
4. Vaníliatípusok
A leggyakrabban használt fajták:
• Bourbon (Vanilla planifolia): Klasszikus, gazdag íz, magas vanillin-tartalom. Madagaszkár, Uganda, Tanzánia.
• Tahitensis (Vanilla tahitensis): Virágos, gyümölcsös ízvilág, lágyabb profil. Tahiti, Indonézia.
• Pompona: Nagyobb, húsosabb hüvelyek, főleg illatszerekhez használják.
A különböző típusok nemcsak az ízben térnek el, hanem a megjelenésben, illatban és felhasználásban is.
5. Vaníliatermékek
A Delicate Vaníliánál elérhető termékek:
Vaníliarudak
• A és B minőség
• Válogatott, olajos, illatos rudak
• Használat: sütés, főzés, extraktgyártás
Vaníliapor
• 100% őrölt vaníliarúd
• Adalékmentes, intenzív aromájú
• Használat: desszertek, italporok, fagylalt
Vanília extrakt por
• Szárított kivonatpor, könnyen adagolható
• Ideális csokoládékhoz, krémekhez
Vaníliakivonat
• Alkoholos vagy alkoholmentes kivonat
• Magas koncentráció, ipari vagy kézműves felhasználásra
6. Felhasználási területek
• Cukrászat, pékség: sütemények, krémek, fagylaltok, piskóták
• Italgyártás: likőrök, kávék, prémium szirupok
• Kozmetika: illatosítók, testápolók, parfümök
• Élelmiszeripar: tejtermékek, csokoládé, gabonapelyhek
7. Érdekességek a vaníliáról
• A vanília az egyik legdrágább fűszer a világon a sáfrány után.
• Egyetlen vaníliarúd akár 200 különböző aromakomponenst is tartalmaz.
• A világ vaníliatermésének 90%-a Bourbon típus.
• A „vanillin” az a vegyület, amely a jellegzetes vaníliaillatért felel – de az igazi vaníliában sokkal gazdagabb ízprofil rejtőzik.
• A mesterséges vanillin legtöbbször fából vagy petróleumból készül – az igazi vanília viszont kizárólag természetes forrásból származik.